Voeding voor katten met diabetes

De voeding moet tegemoet komen aan alle voedingsbehoeften van het dier en moet de postprandiale schommelingen van bloedglucose minimaliseren.

De voeding dient constant te zijn van dag tot dag.  Ideaal komt meer dan 40% van de energiebehoefte uit koolhydraten en minder dan 25% van de energie uit vet.  Een eiwitbron van hoge kwaliteit en die makkelijk verteerbaar is (kip, lamsvlees, ...) geniet de voorkeur boven granen (soyabonen, mais). De energiewaarde moet van die aard zijn dat het ideaal lichaamsgewicht kan behaald of behouden worden.  Het voedings- en behandelingsschema wordt zodanig gekozen dat het haalbaar is voor de eigenaar en de patiënt.

Voorzie altijd vers drinkwater dat altijd beschikbaar is.  Het verminderen van de overmatige drankopname is een teken dat de behandeling van suikerziekte succesvol is.

Soort Voeding

Het dieet wordt aangepast om het glucose gehalte zo goed mogelijk onder controle te houden.

Er zijn commerciële, ‘prescription’ diëten beschikbaar voor katten met suikerziekte.  Dit zijn ideale diëten en ze hebben de correcte nutritionele waarde voor de kat met diabetes.  Maar het is niet altijd gemakkelijk de voedingsgewoonten van een kat te veranderen.  Anorexie en bijgevolg hypoglycemie zijn veel gevaarlijker dan hyperglycemie.  Katten met diabetes kunnen dan ook gestabiliseerd worden met hun eigen dieet als het niet anders kan (bij voorkeur wel dagelijks hetzelfde type voedsel en dezelfde hoeveelheid!).

Aantal maaltijden

Veel katten eten liever verschillende kleine maaltijden gedurende de dag (tussen 5 en 11) in plaats van in één of twee keer een grote maaltijd.  De normale voedingsroutine (vb voedsel ad libitum, 2 tot 3 maaltijden per dag,...) wordt het best aangehouden wanneer men start met de behandeling van een kat met suikerziekte.

De uitzondering op de regel is de obese kat.  Deze katten zouden een dieet moeten krijgen om hun gewicht onder controle te krijgen ( diëten met veel vezels) en onder een strikt regime staan tot wanneer ze hun ideaal lichaamsgewicht hebben.  Sommige katten gaan door het gewichtsverlies in klinische remissie van diabetes.

 

Het dieet wordt aangepast om het glucose gehalte zo goed mogelijk onder controle te houden.